Verksamhet & pedagogik
Så arbetar vi på Vintergatan
Vi jobbar alltid för att stärka barnens empati, medkänsla och inlevelseförmåga. Vi samlas ofta i mindra grupper och pratar om olika värdegrundsfrågor, till exempel om hur man kan vara en god vän eller hur man kan göra om man vill leka med någon. Varje höst uppmärksammas barns rättigheter utifrån barnkonventionen och arbetet avslutas med en ljusmanifestation.
Samarbete med universitetet
Vi har samarbeten med Uppsala universitet och tar emot universitetsstudenter. Det är ett jättebra tillfälle för oss att få ta del av den senaste kunskapen och forskningen – och för studenten att lära sig om vårt arbete.
Jenny Holmqvist, förskollärare
Hej Jenny! Vad är det bästa med att vara förskollärare?
Hej! Det bästa är glädjen och engagemanget hos barnen. Som förskollärare kommer du till jobbet och barnen blir glada och ropar ditt namn och frågar vad ni ska göra för kul idag. De vill alltid hitta på nya saker, och det är en stor frihet att jobba i förskola. Vi kan styra mycket själva.
Sedan så har vi en bra sammanhållning här på Vintergatan. Vi stöttar varandra och det är många som jobbat här länge. Det är en jättebra arbetsgrupp.
Härligt. Du tycker om rörelse och idrott – kan du berätta mer?
Jag läste till förskollärare med inriktning idrott så det är något jag brinner för. Vi brukar göra hinderbanor där barnen får vara med och ställa ordning och leda olika rörelsestunder. De har varit med så många gånger så de kan leda varandra. De brukar leka kaniner och katter, och sitter och väntar på tur. Utomhus kör vi stafetter och lekar.
Det är viktigt med balansen mellan rörelse och vila. Barnen får röra sig lite extra innan lunch när de ska sitta ner en stund till exempel. Då blir det lättare att sitta still.
Ni har även jobbat med att lära er om kroppen?
Ja, hela förskolan har jobbat med projektet kroppen. Förra året jobbade vi med känslor, nu håller vi på med våra sinnen. Min avdelning valde att jobba med hörseln först. Vi har pratat om att det är viktigt att vara rädd om hörseln. Vi har lärt oss om tinnitus och om vilka ljud som känns skönt att lyssna på och vilka ljud som känns störande. Vi väver in språkarbete också och lär oss vad öra heter på till exempel spanska och övar på att skriva.
De yngre barnen har jobbat med händer. Det har jobbat med lera och övat på att klä på sig, vad fingrarna heter och på att skära mat. Efter ett tag hör man att barnen har lärt sig fingrarnas namn och blivit mer medvetna om sina händer.
Vad är det bästa med Ultuna?
Det är fin natur, precis här bakom förskolan ligger åsen och naturen. Vi brukar gå och titta på växter och lära oss namnen. Om man själv brinner för något så tycker barnen det är kul! Vi samarbetar också med vår kock, Katarina. Förutom att hon lagar mat av det vi odlar på gården så brukar hon komma och visa upp olika grönsaker och berätta om dem. Hur ser egentligen en rättika ut? Vi brukar köra grönsaksbingo där barnen varje dag får kryssa i vilka grönsaker de ätit – superkul!